Zgodovina kavbojk

Moderni jeans se je rodil konec maja leta 1873 v ZDA. Krojač Jacob Davis je od Levija Straussa kupil tkanino denim in nato delavske hlače, ki jih je izdeloval za svoje stranke, na najbolj obremenjenih delih ojačal z bakrenimi zakovicami, da se ne bi strgale.

Jacob si ni mogel privoščiti patenta za svoj izum, zato je pisal Leviju Straussu in mu predlagal partnerstvo. Možaka sta patent za “izboljšavo v pričvrščevanju žepnih odprtin" pridobila leta 1873.

Ime jeans izhaja iz italijanske besede “genuense” ali “iz Genove”. Tam so to blago tkali za jadra, izkazalo pa se je za tako trpežno, da so iz njega začeli izdelovati tudi obleko za kmete. Tkanino, ki so jo izvažali po vsej Evropi, so posnemali v tkalnici v francoskem mestu Nimes, zato je sčasoma dobila ime denim, dobesedno “iz Nimesa”.

Tako je italijansko blago prek Francije potovalo v roke ruskega krojača v Nevadi, ki ga je sešil za železniške delavce, in postalo glavni izdelek ameriške mode.

Naši namigi za čiščenje in nošenje denima:

  • Barvilo indigo, ki se uporablja za večino kavbojk, je neobstojno in rado pušča sledi. Že smo bili priča primerom, kako lahko kavbojke poškodujejo torbice, oblazinjeno pohištvo, srajce in celo čevlje. Kavbojke pred nošenjem operite in kemično očistite, če sumite, da bodo puščale barvo.
  • Kavbojk nikoli ne mencajte, da bi odstranili madež, saj je barvilo neobstojno in se umazano mesto lahko razbarva.
  • Z nošenjem in pranjem bo obledel vsak par kavbojk. To je pač značilnost denima. Če želite ohraniti temno barvo svojih najljubših kavbojk, jih ne perite prepogosto. Pred pranjem vedno izpraznite žepe in jih perite obrnjene okrog. Tako se bo barva počasneje izpirala in bledela.
  • Preverite način pranja/čiščenja na etiketi z navodili za vzdrževanje oblačila. Nekatere kavbojke so pralne, nekatere pa dopuščajo samo kemično čiščenje.

Naše metode čiščenja so izjemno nežne do barvila v kavbojkah. Če morate očistiti kavbojke, jih lahko Čistilnica Tekavec ohrani v čim bolj prvotnem stanju.