Za nego krzna

Vsako krzneno oblačilo – najsi bo izdelano iz striženega ali puljenega, pletenega ali vezenega krzna, barvanega v nešteto odtenkov ali kombiniranega s tekstilom ali usnjem – prinese tistemu, ki ga nosi, povsem novo in razburljivo doživetje. Obleka, krilo, torbica, ovratnik, šal, kapa ali plašč - možnosti so neomejene kakor je neomejena človeška ustvarjalnost.

Če ste čez zimo nosili jakno ali plašč iz krzna in je bil poškropljen s plundro ali snegom, preverite škodo, ki jo je morebiti povzročila sol. Sol namreč lahko ožge usnje in takšno oblačilo je težko ali celo nemogoče popraviti s čiščenjem.

Od soli ožgana mesta na oblačilu so temnega videza in otrdijo oziroma postanejo toga. Tekstura jakne ali plašča se na ožganem predelu spremeni od masleno mehke do kartonasto trde.

Če je oblačilo iz striženega ovčjega krzna črno, mornarsko modro ali druge temne barve, ožgani predeli niso vedno dobro vidni. Pretipajte spodnji del oblačila in preverite, ali je robni del poškodovan.

Če sumite, da je oblačilo ožgano od soli, se posvetujte z našim strokovnjakom za čiščenje.

V nekaterih primerih lahko med čiščenjem škodo omilimo z ročnim nanosom olja na ožgana mesta, toda največkrat je poškodovano mesto mogoče popolnoma popraviti edino tako, da se poškodovano usnje odstrani oziroma zamenja. Kar nekaj plaščev smo v preteklosti morali skrajšati za tudi 20 centimetrov, da smo odstranili poškodovani del.

Na lastnosti in značilnosti krznenih izdelkov vpliva predvsem vrsta živali. Izdelki so lahko zelo dragi, saj nekatere izdelujejo iz kožuhov redkih vrst živali. Krzno uporabljajo predvsem za izdelavo zimskih oblačilnih izdelkov, ovratnikov, ...

Krzno glede na izvor živali:

  • plemenito krzno (volk, činčila, sobolj, srebrna in zlata lisica, bober, astrahan jagnje, hermelin...)
  • polplemenito krzno (nutrija, svizec, rdeča lisica...)
  • drugo (ovca, pes, divja mačka, veverica, zajec, kunec...)

Naziv naravnega krzna glede na način izdelave oz. dodelave:

  • striženo,
  • barvano,
  • tiskano,
  • medicinsko.

Krzno uporabljajo predvsem za izdelavo zimskih oblačil in dodatkov (ovratnikov, manšet, obrob), pregrinjal in okrasnih stenskih ali talnih oblog (dekorativno krzno), čevljarsko podlogo, prevleke za avtomobilske sedeže, v pohištveni industriji ter v medicinske namene. Danes izvira približno 95 % krzna iz nadzorovane farmske vzreje.

Čistilnica Tekavec je priznan strokovnjak za čiščenje krzna in z našo metodo čiščenja bo vaše krzno ohranilo čudovit videz in “kot maslo mehak” otip.