Usnje

Noben tekstil nima tiste posebne privlačnosti, ki jo ima oblačilo iz usnja ali velurja vrhunske kakovosti. Ne glede na to, ali je vaše oblačilo športno, za vsak dan ali formalno, zna Čistilnica Tekavec usnje ali velur najbolje strokovno očistiti. Po vrstah lahko usnje v grobem ločimo na negladko (velur oziroma semiš, nubuk, hunter) in gladko usnje (napa), po izvoru pa je usnje lahko svinjsko, goveje, telečje, kozje, ovčje ali iz kož divjačine. Najpogosteje se za oblačila uporablja svinjska ter goveja in telečja koža.

Čiščenje usnja zaradi svojih značilnosti zahteva uporabo posebnih tehnologij in metod čiščenja, strokoven pristop k obdelavi, dodelavi in barvanju usnja, zelo pomembni pa so tudi ustrezni kadri, ki usnje poznajo in ne nazadnje dolgoletne izkušnje naših strokovnjakov.

Usnje je čvrst, mehak, zračen in elastičen naravni material, ki diha in vpija znoj (prepušča vodne hlape in zrak), je izredno stabilnih dimenzij ter ima dolgo življenjsko dobo, če ga pravilno negujete. Je načeloma negorljiv in ima naravno plemenit izgled. Lastnosti usnja se razlikujejo glede na vrsto živali, velikost in debelino kože, površinske značilnosti ter druge posebnosti živalskih kož (izgled lica, tipične poškodbe, struktura kožnih vlaken...).

Glede na izvor v industriji najpogosteje srečamo svinjsko, goveje in telečje usnje, bolj redko, pa vedarle srečujemo lahko tudi oblačila iz kozjega in kozličkovega usnja, ovčje in jančje usnje, konjsko usnje, jelenje usnje, ribje, kačje in nojevo usnje.

Čistilnica Tekavec ponuja naslednje storitve pri čiščenju usnja:

  • Strokovno čiščenje vseh izdelkov iz usnja.
  • Obnova barve in apreture.
  • Popravilo strganin in lukenj.
  • Zamenjava obrabljene/strgane podloge in zadrge.
  • Ekskluzivni postopek “mehčanja in hranjenja vašega usnja”.
  • Nanos sredstva proti dežju in madežem za zaščito vaše investicije.

Oblačilo iz usnja prestavlja večjo investicijo, zato je pomembno, da oblačilo previdno izberete in modro skrbite zanj. Več o negi pa si preberite med našimi namigi za čiščenje.