Skrivnostni madeži

Najbolj verjetno je, da so nastali zaradi oksidacije; saj ne, da bi vas hoteli dolgočasiti s strokovnimi podrobnostmi, toda koristno je vedeti, kaj se je dejansko zgodilo.

Neka ženska je obleko nazadnje nosila lani avgusta, ob koncu poletja. Na obleki je pristalo nekaj belega vina, ki ga je pila z malce gazirane vode. Ko jo je po prihodu domov obesila, se je belo vino že posušilo in obleka je bila videti popolna.

Preskočimo v junij, devet mesecev po tem, ko je bila obleka nazadnje nošena. Ko vzamemo obleko iz omare ima le-ta sedaj rumene madeže.

V zimskih mesecih je belo vino, ki je ostalo v vlaknih tkanine, oksidiralo oziroma porumenelo. Pomislite, kako jabolko, ki ga narežete in pustite na mizi, hitro porjavi – to je oksidacija.

Glede na vzrok za madež in vrsto vlaken lahko oksidacija tkanino obarva od bledo rumene do temno rjave barve. Madeže, ki so postali temno rjavi, običajno vidimo na klasičnih modnih oblačilih, ki so oksidirala dolga leta, morda celo desetletja.

Je te madeže mogoče odstraniti?

Takšni madeži so zelo zahtevni celo za nas, vendar so strokovnjaki v naši čistilnici razvili posebne tehnike za njihovo odstranjevanje. Ob upoštevanju starosti madeža in vrste tkanine lahko včasih odstranimo vsako sled madeža. V hujših primerih ali pri občutljivih tkaninah pa odstranitev res ni vedno mogoča.

Če želite preprečiti pojav rumenih madežev, vam Čistilnica Tekavec toplo priporoča, da nošena oblačila vedno očistite, preden jih pospravite do naslednje sezone.