Potenje

Kakšno zvezo ima potenje z nasveti za kemično čiščenje? V pasje vročih dneh, ko se obleka lepi na vas kot mokra cunja, lahko vaš znoj naredi precej škode.

Večina znoja je sestavljenega iz vode in stopljenih mineralnih snovi, vsebuje pa tudi majhno količino amonijaka. In težava je prav v njem. Amonijak lahko deluje na določene tkanine in barvila ter jih poškoduje. Zadnje poletje je bilo nenavadno vroče, zato smo imeli v Čistilnici Tekavec opravka s še več škode zaradi potenja kot običajno.

Svila je primer tkanine, ki jo potenje hitro poškoduje. Pogosto se srečujemo s podpazduhami, ki so čisto "pobeljene" od znoja. V skrajnih primerih dobimo v čiščenje tudi oblačila, ki imajo od znoja poškodovan ovratnik, podpazduhe in hrbet.

Kaj svetujemo? Vsako oblačilo, ki ste ga nosili na posebno vroč dan in je bilo preznojeno, je treba oprati ali kemično očistiti takoj, ko je možno. Tako amonijak nemudoma odstranimo in upamo, da še ni poškodoval tkanine in barvila.

Če je oblačilo poškodovano zaradi znoja, ga navadno ni mogoče prenoviti brez barvanja. Čistilnica Tekavec je zelo uspešena tudi pri barvanju oblačil s to problematiko, toda oblačilo bomo morali vedno pobarvati s temnejšo barvo, kot je bila izvirna. V večini primerov priporočamo črno.

Če potrebujete nasvet glede oblačila, ki je poškodovano z znojnimi madeži, se lahko vedno posvetujete z nami. Na nas se lahko obrnete prek naše spletne strani ali pa nas pokličete. Hvala za vašo pozornost.